British Museum,

Great Court Restaurant

We were approached by the Softroom to produce the stone for the Great Court Restaurant at the British Museum. In keeping with the natural stones used throughout we...

"This was an important opportunity to create a relaxed and informal restaurant in one of London's most visited public spaces," said Softroom director Chris Bagot. "We were inspired by the colour and detail of the historic reading room, as well as by the more neutral foil of the Sir Norman Foster Great Court scheme," he explained. 

 

The brief called for a variety of spaces offering distinct dining experiences, so the architects separated the floor plan into areas with different degrees of privacy and views of food preparation. A new entrance aligned with the centre of the restaurant emphasises the symmetry of the Great Court. It faces a charcuterie counter surrounded by high stools that provide the first of several possible eating places.

Further surface detailing is provided by flooring made from limestone, silver glazed tiling and marble mosaic, which is laid in a pattern that radiates outwards from the round reading room.

We supplied Fiori Project Stone for the restaurant floor area.